Az SP54 Emulgél a visszeres fájdalmak okainak (így a pangás, vérrögképződés), illetve a visszeres megbetegedésekkel járó kellemetlen tünetek enyhítésére szolgáló felületi készítmény. Hatékonyan alkalmazható ezenkívül ínhüvelygyulladások, sport- és baleseti sérülések, valamint hegek kezelésében is.

Hatóanyag és alkalmazás

Az SP54 Emulgél egy vény nélkül kapható gyógyszer, gél állagú, tiszta, színtelen, rozmaring illatú készítmény, melyet napi 2-3 alkalommal, vékony rétegben kell felvinni a problémás területre. A gél hosszabb időn keresztül is használható. Nyílt sebre, nyálkahártyára azonban nem alkalmazható.

A készítmény hatóanyaga a pentozán-poliszulfát-nátrium, egy véralvadást befolyásoló vegyület, mely meggátolja a vérrögképződést és részben a már kialakult vérrögöket is feloldhatja. A gél csökkenti a vér sűrűségét és a kialakult gyulladásokat, valamint javítja az erek vérátáramlását.

Egyéb összetevői között citromfű, törpefenyő és rozmaringolajat tartalmaz.

Mikor nem alkalmazható az SP54 Emulgél?

Amennyiben a beteg allergiás a készítmény hatóanyagára, vagy bármely segédanyagára.

Gyermekek és várandósok használhatják-e az SP54 Emulgélt?

Állatvizsgálatok szerint az SP54 Emulgél hatóanyaga, a pentozán-poliszulfát-nátrium nem jut át a méhlepényen, a tapasztalatok szerint terhességben jól tolerálható. Szoptatás időszakában való alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre tapasztalatok, ezért óvatosság szükséges. A készítmény terhesség alatt és szoptatás időszakában orvosi javaslatra használható.

A készítmény gyermek- és serdülőkorban is használható.

Mivel az SP54 Emulgélnek nincs ismert gyógyszer-interakciója, így krónikus gyógyszerszedők is alkalmazhatják.

Kis molekulamérete miatt gyorsan és könnyen felszívódik a bőrön át, nem hagy ragacsos utóérzetet.

Félszintetikus, növényi eredetű hatóanyagának köszönhetően csak ritkán lép fel allergiás reakció, ehhez az is hozzájárul, hogy az SP54 Emulgél parabénmentes. Alkoholtartalma miatt érezhetően jól hűsíti az érintett területet. Mivel a gél színtelen, így a textileken sem hagy nyomot.

Minimális mellékhatás-kockázat, többféle kiszerelésben

A számos pozitív tulajdonsága mellett csupán csekély mennyiségű mellékhatással kell számolni. A gél alkalmazása során ritka esetben túlérzékenységi reakció léphet fel, ill. a kezelt területen bőrszárazság alakulhat ki.

Az SP54 Emulgél 40 mg és 100 mg-os kiszerelésben kapható.

Túladagolható-e az SP54 Emulgél?

Túladagolás előfordulásáról eddig nem számoltak be. Mindazonáltal a gél biztonságosságát fokozza, hogy esetleges nagy mennyiségű felszívódása esetén a pentozán-poliszulfát-nátrium hatása közömbösíthető protamin-szulfáttal.