MILYEN PANASZOKRA JAVALLOTT AZ SP54 EMULGÉL HASZNÁLATA?

  • visszeres fájdalom, pangás, nehézláb-érzés;
  • felületes visszérgyulladás és következményei, duzzanat, lábikragörcs;
  • sport- és baleseti sérülések;
  • hegek kezelésére.

HOGYAN KELL ADAGOLNI AZ SP54 EMULGÉLT?

Naponta 2-3-szor 2-5 cm gélcsíkot kell vékony rétegben felvinni a beteg felületre, bedörzsölni nem szabad. Lábszárfekély esetén a nyílt bőrterület köré kell kenni. Hosszabb időn keresztül is alkalmazható.

MIT TARTALMAZ AZ SP54 EMULGÉL, ÉS HOGYAN HAT?

15,0 mg pentozán-poliszulfát-nátrium található 1 g gélben. További összetevők: citromfű olaj, törpefenyő olaj, rozmaring olaj, izopropanol.

Az SP54 Emulgél magas koncentrációban tartalmazza az aktív hatóanyagot, a pentozán-poliszulfát-nátriumot (NPP), ami alkalmas a vérrögképződés gátlására. Képes feloldani a kisebb alvadékokat, ezáltal csökkenti a vér sűrűségét, javítja a vérátáramlást. Az NPP gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, gátolja a hialuronidáz enzim működését, csökkenti a gyulladásos területek vérereinek fokozott áteresztőképességét, ezáltal a szöveti duzzanatokat.

ALKALMAZHATÓ-E AZ SP54 EMULGÉL VÁRANDÓSSÁG IDEJÉN?

Az SP54 Emulgél hatóanyaga, a pentozán-poliszulfát-nátrium állatkísérletek szerint nem jut át a méhlepényen. A tapasztalatok szerint a gél terhesség idején is jól tolerálható. Szoptatás időszakában való alkalmazásáról nem állnak rendelkezésre tapasztalatok, ezért óvatosság szükséges. A készítmény terhesség alatt és szoptatás időszakában orvosi javaslatra használható.

MIKOR NEM JAVALLOTT AZ SP54 EMULGÉL ALKALMAZÁSA?

Abban az esetben, ha az egyén túlérzékeny az SP54 Emulgél bármely hatóanyagára vagy segédanyagára. Az SP54 Emulgél alkalmazása során ritkán túlérzékenységi reakció léphet fel, ill. a kezelt felszínen bőrszárazság alakulhat ki.

MILYEN GYÓGYMÓDOK LÉTEZNEK A VISSZÉRBETEGSÉGEK GYÓGYÍTÁSÁRA A MŰTÉTEN KÍVÜL?

Fontosak az életmódbeli változtatások, tartózkodás a nehéz fizikai munkától, a cipekedéstől. Fontos a túlsúly megszüntetése, a rostokban gazdag táplálkozás. A sportok közül az úszás, a kerékpározás, a kondicionáló torna javallott. A meleg ülővíznél előnyösebb a zuhanyzás, a váltott hideg-melegvizes zuhany. Magas sarkú cipőket és szűk ruhákat minél kevesebbet ajánlott viselni. Tartós ülésnél a lábakat célszerű felpolcolni, és ha lehet, az ágy láb felőli végét megemelni. Ha az előbbiek mellett a visszérbetegség panaszokat okoz, akkor szóba jön a gyógyszeres kezelés is. A gyógyszeres kezelés a visszérbetegség kellemetlen tüneteit (nehézláb-érzés, lábfájás, feszülés, éjszakai lábikra-görcs) mérsékli.

Amellett, hogy odafigyelünk arra, hogy mit sportolunk, érdemes helyileg kezelni a visszereket, hogy megakadályozzuk a súlyosabb tünetek kialakulását, és a már meglévők súlyosbodását.

KELL-E KEZELNI A VISSZÉR CSÚNYA KIDUDORODÁSÁT?

A visszérbetegség általában kezelést igényel. Ez nem jelent feltétlenül műtétet, de az erek szakvizsgálatának szükségességét mindenképpen. Érdemes felkeresni egy bőrgyógyász, érsebész vagy belgyógyász szakrendelést. Itt a páciens a szükséges gyógyszeres, kenőcsös, rugalmas kötszeres kezelést is megkapja, valamint tanácsokkal látják el, hogyan előzheti meg a tünetei rosszabbodását ülőmunkája ellenére.

JAVASOLT-E A LÁBSZÁR KÜLSŐ OLDALÁN, KANYARGÓS KÉKES SZÍNŰ ÉR MEGJELENÉSEKOR SÚLYZÓS EDZÉSEK VALAMINT A FUTÁS KERÜLÉSE?

A kompressziós harisnya viselésével csökkenthető a visszér rosszabbodása. A futás nem káros, inkább a súlyzós edzéseket érdemes elhagyni. A felső testrész erősítése súlyzókkal, fekpadon nem ront a helyzeten, viszont a lábak erősítése súlyokkal kerülendő. A visszérműtét segíthet az esztétikai problémán, de ha valaki ezután is folytatja a súlyzós edzést, akkor a visszér “kiújul”, ismét láthatóvá fognak válni a visszerek.

PIHENÉS KÖZBEN, A LÁBSZÁRBAN LÜKTETŐ, SZÚRÓ FÁJDALOM KELETKEZIK OTT, AHOL AZ ÉR KÉKESEBB. MIT LEHET TENNI, HOGY MEGSZŰNJENEK A PANASZOK?

Ezek a visszérbetegség tünetei, melynek a romlását meg lehet előzni. Amit bárki meg tud tenni, hogy rendszeresen eljár úszni, nem cipekedik, kerüli a fizikai munkát és az egy helyben sokáig való álldogálást. Ha otthon van, ne lógassa a lábát, TV-nézés, olvasgatás közben inkább polcolja fel. Kezdődő visszér panaszainak enyhítésére megoldást jelenthetnek a helyileg alkalmazható szerek, gélek, kenőcsök, mint pl. az SP54 Emulgél.

ALSÓ LÁBSZÁRON A BOKA FÖLÖTT BARNA FOLTOK KELETKEZNEK, ÉS EGYRE FÖLJEBB TERJESZKEDNEK MINDKÉT LÁBON. MIRE UTALNAK A TÜNETEK?

A barna foltok a visszérbetegség tünetei, ezért a további romlás megelőzése miatt érdemes felkeresni egy érsebészeti szakrendelést, ahol kompressziós kezelést (harisnyát vagy fáslit) írnak fel.

ÁLLÓMUNKÁT RENDSZERESEN VÉGZŐK LÁBFEJE A MUNKA VÉGÉRE BEDAGAD, NEHÉZZÉ VÁLIK. MIVEL KEZELHETŐ?

Kompressziós harisnya vagy fásli használata javasolt. Sportoljunk rendszeresen, legjobb az úszás vagy a biciklizés.

RÉGÓTA FENNÁLLÓ VISSZERES LÁB SÍPCSONTI ÉS A TÉRD BELSŐ RÉSZÉNÉL ZSIBBADÓ, GÖRCSÖLŐ ÉRZÉS TAPASZTALHATÓ. MI LEHET A HÁTTÉRBEN?

Sajnos a visszérbetegség mellett kialakulhat artériás érszűkület is. Keressen fel egy szakrendelést.

A LÁBSZÁRON LÉVŐ VISSZÉR SZÉTDURRANÁSA UTÁN NAGY GÓC KELETKEZIK, MAJD BELILUL ÉS NAGYON FÁJ. ÉRSEBÉSZHEZ KELL FORDULNI VAGY FELSZÍVÓDIK?

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, vizsgálatra van szükség a további teendők eldöntése végett.

KISEBB VISSZEREK, SEPRŰEREK A COMBON ÉS A LÁBSZÁRON, MELYEK NYÁRON DÉLUTÁNRA SOKSZOR MEGFÁJDULNAK. MENNYIRE HATÁSOS AZ INJEKCIÓZÁS, VAN-E MELLÉKHATÁSA, MENNYIRE VESZÉLYES EZ A BEAVATKOZÁS? HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A SÚLYOSBODÁS ÉS KIÚJULÁS?

Ezeket a pici visszereket lehet egy injekciós kúrával kezelni, és az eredmény nagyon látványos. Nyáron nem ajánlott a beavatkozás, mert utána fáslit is kell viselni. A visszér korai stádiumában segítséget nyújt a pentozán-poliszulfát-nátrium tartalmú SP54 Emulgél. Kerüljük a magassarkú cipők viselését, a cipekedést, a hosszas egy helyben állást.