Tények és tévhitek a visszerekről

Bár sokakat érint a visszeresség problémája, mégis számtalan tévhit kering erről betegségről – olvassa el a leggyakoribb félreértéseket!

Megelőzhető-e a visszér?

Megelőzhető-e a visszér?

A visszértágulat megelőzhető a láb rendszeres magasba emelésével, a hosszan tartó állás vagy ülés elkerülésével, valamint rugalmas, kompressziós nadrág viseletével.

Kit fenyeget a visszér?

Kit fenyeget a visszér?

Visszerek és seprűvénák bármely életkorban jelentkezhetnek, nőknél gyakrabban fordulnak elő, főleg a gyermekvállalás időszakában és idősebb korban.

A visszér (visszértágulat) szövődményei

A visszértágulat szövődményeket okozhat, mivel gátolja a megfelelő vérelfolyást. Szövődmények nem feltétlenül alakulnak ki, de akár évekkel később is megjelenhetnek.

A visszér (visszértágulat) tünetei

A visszér jó esetben csupán kozmetikai probléma, de kialakulhatnak egyéb tünetek is, mint például a lábakban jelentkező fájdalom, kellemetlen érzés vagy a lábszár elnehezedése.

A visszérről általában

A visszérről általában

Ha a vénák nem megfelelően továbbítják a vért a keringésben, a bennük lévő vérmennyiségtől megduzzadnak. Ezek a jól látható és duzzadt vénák az úgynevezett visszerek.

Visszér és életmód

Néhány életmódbeli változással is jelentősen enyhíthetjük a visszértágulat tüneteit – cikkünkben ezeket mutatjuk be részletesen.

A visszerek kezelése

A visszerek kezelése

A visszérbetegségnek több stádiuma van, melyek más-más kezelést igényelnek – cikkünkben ezeket mutatjuk be részletesen.

Visszér és a sport

A visszértágulattal vagy seprűvénákkal küzdőknél bizonyos sportok jótékony hatásúak, vannak azonban olyan mozgásformák is, melyeket ajánlott kerülni.

Visszér várandósság idején

Hölgyeknél a várandósság alatt nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség, amit a terhesség elején a női test változása, később pedig főként a gyarapodó testsúly okozhat.

A visszérpanaszok nem szezonálisak

Keringési rendszerünk fontos része a vénás hálózat. Az alsó végtag felszínes és mélyvénáinak feladata, hogy az elhasznált vért a periféria felől a szív felé juttassák.

Növényi és a félszintetikus gyógyszerek

Hatóanyagaik összetettségében fontos különbség van a gyógynövények és a növényi gyógyszerek, illetve a félszintetikus és szintetikus származékaik között.

A bükk, mint gyógynövény

Húgyhólyagfájdalomra és visszeres fájdalmakra egyaránt hatásos a bükkfából kivont hatóanyag, immunerősítő méze pedig pollenmentes.